disfunctiile sexuale masculine

Disfuncțiile sexuale masculine și soluțiile terapeutice

Disfuncțiile sexuale masculine sunt un subiect pe cât de delicat pe atât de popular. Reclamele la medicație care promite o rezolvare rapidă sunt peste tot, deși mulți bărbați încă se feresc să abordeze subiectul chiar și cu partenera, iar doctorul sau farmacistul ies din discuție.

Însă realitatea este că tulburările de natură sexuală sunt o parte normală a vieții. Este una cu care ne confruntăm mai frecvent decât vrem să recunoaștem.

Aproximativ 30% din bărbați raportează un anumit grad de disfuncție. Dacă adunăm și posibile probleme ale partenerelor sau probleme în cuplu, vom ajunge la impresionantul procent de 70% din cupluri pentru care lucrurile scarțâie în dormitor.

Ce sunt disfuncțiile sexuale masculine?

Cu siguranță a sosit momentul să înfruntăm aceste dificultăți pentru a duce o viață sexuală împlinită. Dacă considerați că ar putea exista o problemă, primul pas e identificarea acesteia. Un specialist va putea stabili ce tip de disfuncție există și care sunt cauzele acesteia, de ordin fizic sau psihic.

În general, disfuncțiile sexuale masculine își pot face apariția în orice fază a actului sexual, începând cu dorința sexuală. Tulburările de apetit sexual sunt de obicei legate de un libidou scăzut. Totuși în unele cazuri poate fi vorba de niveluri crescute sau de o incompatibilitate între nevoile partenerilor. Odată eliminate cauzele organice, precum diabetul, hipertensiunea sau alte tulburări care reduc nivelul de testosteron, terapeutul trebuie să determine dacă depresia, anxietatea sau problemele maritale stau la baza disfuncției.

Ședințe de Psihoterapie

Îți oferim experiența celor 15 ani de psihologie clinică

Disfuncțiile sexuale masculine – Clasificare

  • Ejacularea precoce (prematură)
  • Ejacularea tardivă
  • Impotența (disfuncția erectilă)

Ejacularea precoce

Însă fără îndoială, tulburarea care duce cei mai mulți bărbați la ușa specialistului este ejacularea prematură. Aceasta constă în ejacularea înainte de a avea loc penetrarea sau curând după. Nu există o durată strict determinată pe baza căruia se stabilește diagnosticul, însă referința de sub două sau trei minute este un ghid frecvent utilizat. Totuși, nivelul de discomfort perceput depinde de fiecare caz particular.

Ejacularea tardivă

Anumite medicamente precum antidepresivele pot afecta ejacularea, însă o cauză frecventă este anxietatea asociată cu desfășurarea actului sexual. Aceasta poate fi provocată de anumite inhibiții socio-culturale sau religioase, de complexe fizice sau așteptări nerealiste, de traume anterioare sau pur și simplu o lipsă de atracție față de partener. Ejacularea tardivă este o problemă diametral opusă, însă care se poate trage din cauze similare, pe fondul anxietății. Disfuncțiile sexuale masculine afectează stima de sine și armonia în cuplu.

Impotența sau disfuncția erectilă

O altă dificultate în calea unui act sexual satisfăcător este disfuncția erectilă. Ea este caracterizată printr-o dificultate de a obține sau menține o erecție adecvată pentru a se angaja cu succes in actul sexual. Este o tulburare de multe ori asociată cu îmbătrânirea naturală a organismului, însă nu este mereu o problemă de vârstă.

Disfuncțiile sexuale masculine pot fi cauzate de o serie de afecțiuni. O multitudine de afecțiuni cronice sau acute – de la ateroscleroză la afecțiuni ale nervilor – pot declanșa problema, însă factorii psihologici sunt și ei prezenți în multe cazuri. Stresul, depresia sau anxietatea legată de performanța sexuală pot și ele să ducă la o disfuncție erectilă.

Disfuncțiile sexuale masculine – Soluții terapeutice

Indiferent de problema specifică cu care vă confruntați, un specialist vă poate ajuta să eliminați posibilele cauzele medicale. Apoi vor fi identificați factorii psihologici care vă împiedică să aveți o viață sexuală împlinită. Specialistul vă va educa individual sau în cadrul cuplului asupra comportamentelor sexuale. Acesta vă va învăța cum să depășiți anxietatea sau sentimenele de frică și vinovăție uneori asociate cu actul sexual. De asemenea, vă poate oferi sfaturi practice pentru depășirea oricărui obstacol în dormitor, fie el fizic sau de comunicare cu partenera.

Vestea bună este că terapia nu va îmbunătăți doar durata sau calitatea actului sexual. Va contribui și la consolidarea relației de cuplu prin promovarea unui stil de comunicare mai deschis și mai eficient pentru amândoi partenerii.

Disfuncțiile sexuale masculine pot fi rezolvate prin abordare psihoterapeutică. Dacă doriți astfel de ajutor, vă invităm să consultați pagina noastră de servicii terapeutice pentru disfuncții sexuale sau pentru consiliere în cuplu. Câteva sfaturi practice într-un număr redus de ședințe pot face o mare diferență în viața dumneavoastră. Nu mai amânați programarea la specialist și readuceți armonia în cuplu!

 

Redacția Echilibrul Tău

 

Pentru a avea din nou o viață sexuală împlinită Echilibrul Tău vă pune la dispoziție servicii de consiliere și psihoterapie online sau în cadrul cabinetului!:

Distribuie către prieteni!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Mail

Ar putea să te mai intereseze și:

fobii
Psihologie

Fobii

Ce stim despre fobii? Fobia este o frica puternica, irationala care se declanseaza in prezenta unui obiect sau

Citește mai mult... »