inductia elman

Inducția Elman

Inducția Elman presupune o stare paradoxală de disociere conștientă-inconștientă care facilitează o stare de transă care se instalează mult mai rapid.

Primul pas în terapia prin hipnoză este inducerea transei iar una dintre cele mai populare și practice metode este inducția Elman. Purtând numele lui Dave Elman, un amestec curios de prezentator radio și hipnoterapeut – de success în ambele domenii – această tehnică are adepți peste tot în lume datorită simplității și eficienței ei.

Elman a început prin a preda această tehnică doctorilor și dentiștilor pentru a ușura experiența pacienților lor.

În prezent aceeași procedură este folosită pentru tratamentul unei game tot mai largi de probleme emoționale și comportamentale:

 • adicții,
 • anxietate,
 • fobii,
 • slăbire,
 • ticuri nervoase,
 • managementul durerii sau greutății,
 • fumatul,
 • disfuncții sexuale,
 • stres sau performanță profesională.

Pentru a ajunge la efectele dorite Dave Elman a dezvoltat o tehnică mult diferită de ce exista în manuale până la el.

Conform teoriei lui Elman, acest lucru este posibil deoarece clientul este cel care are responsabilitatea de a intra în transă și de a accepta starea și sugestiile asociate. Astfel, puterea este de partea subiectului hipnozei. Acesta își dă acordul ca sugestiile terapeutului să treacă dincolo de mintea lui conștientă și rațională și să producă efectul dorit. În teorie hipnoza este posibilă pentru orice persoană, cu condiția ca aceasta să accepte instrucțiunile primite.

Cum este aplicată Inducția Elman în hipnoză?

Simplitatea tehnicii este dată de faptul că primul pas, și anume închiderea ochilor, este în puterea clientului. Faimoasa situație în care o persoană își fixează privirea pe un ceas sau un pendul care se leagănă nu e necesară. Tot ce e nevoie este voința clientului de a închide ochii și a se preface ca nu îi poate deschide. Cu o voință puternică, aceasta va deveni realitate și orice gând de a deschide ochii este suspendat, deși suntem conștienți că putem înceta să ne mai prefacem în orice moment și putem deschide ochii.

Aceasta este prima etapă care facilitează hipnoza însă nu este hipnoză în sine. A fi hipnotizat înseamnă să atingi starea de gândire selectivă, când ajungi să crezi în ceva cu toate puterile. Aceasta este facilitată de sugestii. Dacă în urma acestora ajungi să crezi că fumatul nu îți aduce nici o plăcere, atunci următoarea țigară nu te va mai satisface. Dacă crezi că nu mai simți nici o durere, nu o vei mai simți. Dar la cea mai mică îndoială, mintea conștientă preia frâiele și procesul este reversat. De aceea două elemente sunt esențiale în inducția Elman: sugestii potrivite din partea terapeutului și angajament total din partea clientului.

Poți afla mai multe despre aplicațiile practice ale hipnozei accesand articolul: Terapia prin hipnoză

Dacă dorești să explorezi mai profund cum se aplică hipnoterapia la problema ta particulară sau pur și simplu să experimentezi inducția Elman în hipnoză, contactează-ne sau înscrie-te la o ședință inițială.

Ședințe de Hipnoză și Hipnoterapie

Hipnoza: Simplu - Ușor - Eficient

Echilibrul Tău organizează în mod constant cursuri de hipnoză.

Vei învăța:

 • să induci transa hipnotică prin diverse metode
 • Inducția Elman
 • autohipnoza
 • tehnici de regeresie
 • și… multe altele!

Curs de hipnoză

Descoperă universul fascinant al hipnozei!

Distribuie către prieteni!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Mail

Ar putea să te mai intereseze și:

fobii
Psihologie

Fobii

Ce stim despre fobii? Fobia este o frica puternica, irationala care se declanseaza in prezenta unui obiect sau

Citește mai mult... »