frica

Când apare frica?

Când suntem prinşi în trafic sau plecăm mai târziu de acasă trăim frica să nu întârziem.

Când mergem la un doctor ne este frică: de durere, de rezultate ce ne vor da de lucru cu tot felul de tratamente, etc.

Dar când luăm salariul? Ne bucurăm? Ne drămuim chibzuit? Nu prea… Ne este frică pentru că nu vom reuşi să acoperim cheltuielile până la următorul salariu.

Toate aceste lucruri se întâmplă şi se concretizează de fiecare dată? Nu! Anticipăm ce este mai rău, ne subestimăm şi ne temem de ceva care nu ni se întâmplă. Şi totuşi de atâtea ori, în atât de multe situaţii ne contrazicem temerile şi ne dovedim că suntem capabili să reuşim: să ne descurcăm, să rezolvăm, să fim sănătoşi, etc. Cu toate acestea tot nu ne convingem şi nu credem. Ca şi cum experienţele trăite nu ne învaţă nimic. Şi în următoarea lună tot necredincioşi rămânem.

Repetiţia este mama învăţăturii…

Ce ne lipseşte să ne asumăm încrederea şi credinţa?

Este firesc să avem teamă. Teama ne protejează de excese şi accidente, dar dacă se transformă într-un mod de viaţă devine ea însăşi un pericol şi o boală. Copiii foarte mici nu au teamă. Ei o învaţă de la adulţi. Copiii din joacă se urcă fără teamă în copaci la înălţime. Din dorinţa de a-l proteja, adultul îi expune tot felul de scenarii cu ce pericole îl paşte dacă nu sta cuminte, îl sperie că „face buba” şi o să trebuiască să meargă la doctor unde „i se face injecţie„. Dar copilul vrea să se mişte, să alerge, să înveţe, să experimenteze, să trăiască. Copilul este un învăţător pentru părinţi şi deopotrivă şi părinţii pentru copii. Partea din noi care nu vrea să asculte şi ne limitează este ego-ul nostru şi nu faptul că informaţia nu ar fi reală şi utilă.

Dacă ești informat poți gestiona mai bine frica!

Informaţiile le primim, le prelucrăm şi ar trebui să ne facă mai înţelepţi. Discernem şi alegem prin prisma a ceea ce am trăit şi am simţit până în acel punct al vieţii.

Învăţând din experienţa altora şi din experienţa personală, putem evita penibilul, extravaganţele, exagerările şi gesturile absurde. Avem nevoie să nu mai ascultăm ego-ul şi să acceptăm câteva reguli de moment ce trebuie urmate. Este mai greu atunci când individul este crescut într-o societate dezorganizată şi dezinteresată, orientată către individualism şi nu binele comun, deoarece nu ştie ce sunt acelea reguli şi nu are conştiinţa respectării acestora. Cu cât ne adaptăm mai repede, cu atât vom încheia mai repede această etapă de restricţii şi ne vom revedea cu bine în locurile noastre preferate.

Cum gestionăm frica?

În această perioadă experimentăm multe temeri (care conştientizate, ne vor ajuta să ne păstrăm atenţia asupra noastră, să avem grijă de noi):

  • Teama de a nu ne îmbolnăvi;
  • Teama pentru cei apropiaţi să nu păţească ceva;
  • Teama de necunoscut: îngrijorarea pentru cum va fi după toată această agitaţie.

Frica face parte din viața ta?

Precauţi cum suntem din fire, mulţi punem răul înainte şi ne imaginăm deja cum cade drobul de sare, dar pierdem din vedere credinţa în bine. Gestionarea şi desfăşurarea situaţiei prin care trecem toţi este ceva nou pentru noi, copiat după cum au procedat şi în alte ţări ca fiind cea mai eficientă soluţie. Chiar şi atunci când trecem prin ceva neplăcut prin care am mai trecut (de exemplu un cutremur), tot nu avem cum să rămânem impasibili. Ne va crea puţină agitaţie, care ne mobilizează să depăşim momentul.

Din cauza atâtor restricţii persoanele mai sensibile sunt mult mai speriate decât este cazul. Vor avea mai mult de lucru la gestionarea şi controlul stărilor de anxietate prin care trec.

Nimeni nu este singur!

Dacă totuşi simţi că este necesar un suport suplimentar, am aflat recent despre o linie telefonică. La apelare vei avea suport specializat până vom încheia şi această etapă inedită.

0374.456.420 – Helpline Anti Anxietate gratuit, 24/7 – Suport specializat pentru anxietate și atacuri de panică în perioada crizei COVID-19

Cu încredere absolută în tine, în tot ceea ce eşti capabil să realizezi şi puterea ta de adaptare!

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni, ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi și ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău . Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare!

 

 

 

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?