Tulburarile de anxitate au devenit tot mai comune in prezent. Lipsa energiei in fata dificultatilor, capacitate redusa de raspuns in situatiile tensionate, incapacitatea de a face fata unei multitudini de situatii, teama nejustificata, cresterea batailor inimii, cresterea cantitatii de adrenalina, frica, transpiratie rece, stare de stress, reactii la nivelul corpului, durere in stomac, nod in gat, teama de necunoscut, anxietate, pierderea controlului… si apoi atac de panica.
Sunt cuvinte ce le regasim usor, cu care de multe ori suntem familiarizati dar in dialogul interior propriu nu dorim sa le intalnim si pe care de cele mai multe ori nu le recunoastem din teama de ce se gaseste dincolo de aceste cuvinte.
Tulburarile de anxietate
Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente probleme de ordin psihic, afectand aproximativ 16% din populaţie. Anxietatea poate lua forma mai multor tulburari. Simptomele comune ale acestora sunt: teama, îngrijorarea, frica excesiva si stresul si in forma sa extrema – atacul de panica.
Aceste reactii sunt un complex de reactii involuntare. Ele sunt raspunsuri fiziologice normale ale organismului care ne ajuta sa depasim un pericol prin activarea sistemului neurovegetativ simpatic. Acesta stare de stres are ca efect producerea de catre glandele suprarenale a unor cantitati crescute de hormoni, in principal adrenalina.
Atacul de panica:
Cresterea cantitatii de adrenalina din organism rezulta intr-un metabolism crescut al proteinelor, grasimilor si carbohidratilor spre a produce mai rapid energia necesara corpului si a face fata situatiei de pericol (a lupta cu acesta sau a fugi din fata lui). In acelasi timp creste tonusul muscular si ritmul batailor inimii, respiratia se amplifica si devine mai rapida.
Celelalte functii ale organismului (digestia, defecatia, diureza) scad in intensitate sau se opresc in aceste momente. In cealalata extrema se afla senzatia iminenata de a folosi toaleta.
Organismul este astfel procupat sa aiba mai mult sange in creier, muschi, plamani spre a avea resurse de a infrunta pericolul asa cum se poate vedea in urmatoarea imagine:
In fata acestor pericole, organismul se mobilizeaza pentru a putea supravietui. Atacul de panica se produce intens si rapid fara un anume motiv sau scop.
- CITEȘTE ȘI: Atac de panica – Ce este si cum se mainifesta
Manifestari ale tulburarii de anxietate:
- Agorafobia – teama de spatii deschise, de a intra in magazine, de multimi si locuri publice. De asemenea se manifesta si ca teama de a calatori singur cu trenul, autobuzul sau avionul. De cele mai multe ori se creeaza un mecanism de evitare a acestor locuri sau situatii in care apare senzatia ca scaparea poate fi dificila, jenanta sau ajutorul nu este accesibil in eventualitatea unui atac de panica.
- Panica fara agorafobie – se caracterizeaza prin atacuri de panica recurente, inopinante, in legatura cu care exista o preocupare persistenta.
- Agorafobie fara istoric de panica – se caracterizeaza prin prezenta agorafobiei si a simptomelor similare panicii, fara un istoric de atacuri de panica inopinante.
- Fobia specifica – se caracterizeaza printr-o anxietate semnificativa, provocata de un obiect sau o situatie care in general este considerata neamenintatoare. Ea duce adesea la dorinta de a evita situatia sau obiectul care induce teama si atacul de panica.
- Fobia sociala – se caracterizeaza printr-o anxietate semnificativa provocata de expunerea la anumite tipuri de situatii sociale sau de performanta. Si aceasta duce adesea la comportamente de evitare.
Acum poți alege ședințe cu desfășurare online sau în cadrul cabinetului!
Ședințe de Psihoterapie
Îți oferim experiența celor 15 ani de psihologie clinică
Alte tipuri de tulburari de anxietate:
- Tulburarea obsesiv-compulsiva – se caracterizeaza prin obsesii sau compulsii ce servesc la diminuarea anxietatii.
- Stresul post-traumatic – se caracterizeaza prin reevocarea unui eveniment traumatic extern, acompaniat de simptome de excitatie crescuta cat si evitarea stimulilor asociati cu trauma.
- Anxietatea generalizata – se caracterizeaza prin cel putin 6 luni de anxietate si preocupare excesiva si persistenta.
- Tulburarea anxioasa datorata unei conditii medicale generale. Aceasta se caracterizeaza prin simptome proeminente de anxietate, considerate a fi in consecinta fiziologica directa a unei conditii medicale generale.
- Tulburarea anxioasa indusa de o substanta. Aceasta tulburare se caracterizeaza prin simptome proeminente de anxietate considerate a fi consecinta directa a unui drog sau medicament toxic.
- Anxietatea de separare apare de regula in copilarie. Ea se manifesta printr-o asteptare anxioasa si neliniste cu privire la viitor. Apare teama ca ar putea surveni un accident sau eveniment care ar duce la pierderea celor dragi.
Psiholog: Maria Coman
Psiholog clinician: Tony Rafailă