izolarea

Izolarea

Epidemia izolării care ne provoacă în această perioadă, nu trebuie să însemne neapărat izolarea de restul lumii.

Sunt câteva noţiuni diferite de care trebuie să fim conştienţi:

  • Solitudinea este alegerea şi dorinţa de a fi un timp singur, dar a nu te simţi singur, ci a petrece timp cu tine. Solitudinea se alege. Eşti bine şi relaxat în prezenţa ta.
  • Singurătatea este imposibilitatea de a interacţiona cu cineva şi dorinţa de a socializa. Experienţa singurătăţii induce sentimentul de tristeţe. Singurătatea nu este acelaşi lucru cu izolarea. Nu este acelaşi lucru cu solitudinea. Singurătatea nu se alege, te alege.
  • Izolarea este lipsa interacţiunii sociale şi a suportului emoţional. Îţi este impusă.

În loc să fi izolat, alege să fi conectat cu tine, să petreci timp cu tine. Alege să petreci timp cu cei pe care îi ai lângă tine.

Izolarea și efectele asupra relațiilor sociale

Menţine relaţiile sociale şi legătura cu prieteni şi colegi: sună-i, scrie-le, faceţi întâlniri online. Stabiliţi întâlnirea obişnuită de seară sau weekend cu prietenii şi staţi la o cafea online. (Şi lăsaţi şi camera aşa cum este, cu puţină dezordine, să se vadă live, doar trebuie să aveţi un subiect să glumiţi şi să fie o întâlnire amuzantă.) Nu sunteţi singuri! Şi prietenii sunt în aceeaşi situaţie. Acuma avem exclusivitate la comunicarea virtuală.

Socializează şi ţine aproape adevăraţii prieteni. Mulţi au sute de persoane adăugate în agendele reţelelor de socializare. Analizează şi redefineşte-te. Îi cunoşti personal pe toţi? Ştii cine sunt şi cum sunt? Încearcă şi scrie cuiva, întrebă “cum eşti; eşti bine?” Oferă şi tu atenţie şi compasiune, nu aştepta doar să primeşti.

Până să ţi se spună să stai acasă, nu ai avut momente când ţi-ai dorit să stai acasă? Diferenţa este că nu erai condiţionat, ci beneficiai de liberul arbitru (erai tu cel care alegeai).

Impactul nu vine de la îndemnul de a sta acasă, ci de la teama de nou şi necunoscut, de la fuga de sine, teama de a fi tu cu tine – tu, un necunoscut pentru tine.

Impactul în timp asupra vieții noastre

Care este impactul pe care l-a produs izolarea în viețile noastre? Lucrurile s-au schimbat şi vieţile tuturor vor fi diferite, dar în bine în noul viitor. Vom fi mai conştienţi, responsabili, atenţi. Va trebui să fim mai protectori cu natura, cu toate vieţuitoarele pe care le mai avem pe Pământ. Într-un fel, am primit o şansă să reparăm şi să păstrăm ce încă ne-a mai rămas. Efortul va fi să învăţăm să avem mai mult respect şi preţuire pentru tot ce este viu.

Totul va fi diferit de cum ştiam, dar diferit este diferit de rău. Depinde de noi cum vom contrui viitorul după acest restart planetar.

Acasă lucrezi şi tot ce avem îndatorirea să facem, dar după aceea sigur îţi aduci aminte de ceva ce nu aveai niciodată timp să faci (poate să revezi poze vechi cu cei dragi. Poate să citeşti ceva, să planifici ceva nou în viaţa ta. Transformă izolarea în clipe de solitudine şi socializare. Va trebui să învăţăm iar să mergem, aşa cum am făcut-o când era copii. Dacă am putut atunci când nu ştiam mare lucru, vom putea şi acuma.

Dacă ai lua o hârtie şi ai scrie ce ai vrea să faci în perioada care urmează şi în viitor, ce ai scrie? Cum vezi următoarea etapă din viaţa ta? Cum vezi noua viaţă pe Pământ?

Cu încredere absolută în puterea ta şi în tine!

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni, ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi și ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău . Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?