Privire de la înălțime, simbolizând teama intensă asociată cu fobiile.

Fobii

Ce stim despre fobii?

Fobia este o frica puternica, irationala care se declanseaza in prezenta unui obiect sau o situatie care de regula este nepericuloasa dar si prin anticiparea acestora  si care afecteaza intregul comportament al unei persoane. De asemenea este insotita  de manifestari psihice si fiziologice care fac ca acea persoana sa nu se mai poata adapta atat pe plan social, interpersonal sau profesional.

Tipuri de fobii

In practica de specialitate sunt intalnite mai multe tipuri de fobii care se impart astfel:

  • Fobii specifice
  • Fobii sociale
  • Agorafobia

Continutul fobiilor variaza in functie de cultura, etnie sau mediu si ele debuteaza in functie de tipul de fobie:

  • cu debut in copilarie (fobia de inaltimi, de animale, insecte, seringi, sange)
  • in urma unor intamplari traumatizante sau a informatiilor transmise de parinti (avertismente in legatura cu periculozitatea anumitor animale, obiecte sau despre prabusirea avianelor,etc)

Simptomele prezente in cazul acestor fobii:

  • Palpitatii, batai puternice ale inimii sau accelerarea pulsului cardiac
  • Transpiratii
  • Senzatia de sufocare
  • Senzatia de dezechilibru, ameteala sau lesin
  • Frica de moarte
  • Frisoane sau valuri de caldura

Particularitatile unor fobii specifice precum anxietatea, atacurile de panica sau evitarile de tip fobic nu reprezinta simptome in cadrul unor tulburari psihice precum: tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de stress post-traumatica, fobia sociala sau agoraphobia.

Fobia sociala

Aceasta debuteaza de regula in adolescenta, brusc in urma unor experiente umilitoare sau foarte stresante si este adesea continua desi se poate atenua ca intensitate in perioada adulta. Simptomelor acestei fobii pe langa cele specificate anterior se mai poate adauga:

  • teama de propriile reactii,
  • evitarea contactului vizual in timp ce vorbesc,
  • pastrarea unei distante considerabile fata de interlocutor.

 

Aceasta fobie se manifesta prin frica extrema de a interactiona cu ceilalti, prin teama de a fi evaluat, criticat sau stanjenit in public, evitarea vorbitului in public pentru ca exista teama ca ceilalti ii vor considera anxiosi, debili sau stupizi. Cei care au astfel de manifestari evita conflictele, evita greselile si nu ies in evidenta.

Agorafobia

Agorafobia se defineste ca fiind teama patologica, excesiva de:

  • a te afla singur in afara casei,
  • a te afla in multime sau a sta la rand,
  • a te afla intr-un mijloc de transport in comun, tren sau autovehicul,
  • a traversa un pod sau spatii larg deschise.

Persoana care sufera de o astfel de fobie va fi pusa in incapacitatea de a se descurca singura neputand duce la indepline o actiune de ordin social sau professional intrucat anxietatea si atacurile de panica vor face imposibila deplasarea dintr-un loc in altul.

Agorafobia debuteaza in jurul varstei de 20-30 de ani, femeile fiind cel mai vizate in dezvoltarea aceastei fobii, necunoascandu-se clar daca exista factori genetici care sa provoace aceasta fobie.

Reactia de evitare a situatiilor anxiogene, precum si disconfortul resimtit de cei cu o astfel de fobie va prezenta o influenta negative asupra vietii cotidiene.

Ședințe de Psihoterapie

Îți oferim experiența celor 15 ani de psihologie clinică

Pentru a face fata acestor fobii si a le trata putem apela la tratament medicamentos dar si prin psihoterapie astfel ele vor fi tinute sub control, chiar daca nu vor fi tratate in totalitate.

Psihoterapia consta in identificarea acelei fobii care il supara pe client, expunerea controlata la stimulul fricii cat si constientizarea treptata a diferentei dintre frica imaginara si situatia reala care de fapt nu prezinta nici un pericol si ca motivul fricii nu este unul intemeiat.

 

Psiholog Margareta Adela Chitu

 

Echipa de psihologi ai Platformei de consiliere psihologica si Psihoterapie Online „Echilibrul Tau” va sta la dispozitie pentru a va rezolva orice fobie cu care va confruntati.

 

Ședinele  se pot desfașura online sau în cadrul cabinetului!

Ședințe de consiliere

Online sau în cadrul cabinetului

 

Distribuie către prieteni!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Linkdin
Pinterest
Mail

Ar putea să te mai intereseze și:

Privire de la înălțime, simbolizând teama intensă asociată cu fobiile.
Psihologie

Fobii

Ce stim despre fobii? Fobia este o frica puternica, irationala care se declanseaza in prezenta unui obiect sau

Citește mai mult... »