comportamentul codependent codependentul

Comportamentul codependent

Comportamentul codependent se manifestă în familie, între colegi, prieteni, în relaţii de cuplu.

Codependenţa se învaţă din copilărie atunci când copilul este instruit să îndeplinească aşteptările părinţilor. Dacă este cuminte, ascultător, învaţă bine, face tot ce i se spune, atunci părinţii vor fi mulţumiţi de el şi copilul se simte împlinit dacă le face pe plac. Dacă este bun, atunci este lăudat,  acceptat şi recompensat. Când a fost u, cel mai probabil a fost certat, pedepsit şi şantajat emoţional (“Pentru tine muncesc, ca să îţi asigur condiţii şi tot nerecunoscător eştiAm făcut un sacrificiu să rămânem împreună, ca să faci şi tu parte dintr-o familie unită, nu divorţatăetc.). A fost atenţionat că este egoist, că nu se gândeşte la binele familiei şi nu da prioritate mulţumirii părinţilor. Posibil măcar unul din părinţi să fie codependent, având nevoie din partea celorlalţi de supunere, încredere, ascultare şi exclusivitate. Codependentul vrea recunoştinţă, apreciere şi recompensare pentru eforturile sale făcute pentru binele celorlalţi.

Codependentul este dependent de dependenţa celorlalţi de el.

 

Echilibrul Tău îți oferă ședințe de consiliere online sau în cadrul cabinetului!

Ședințe de Psihoterapie

Îți oferim experiența celor 15 ani de psihologie clinică

Relaţia şi partenerul de relaţie sunt mai importante decât propria persoană.

Toată viaţa va căuta să fie acceptat şi aprobat de ceilalţi, deoarece acest lucru le menţine stima de sine.

Ce manifestări se întâlnesc în comportamentul codependent?

  • Este concentrat pe nevoile celorlalţi, vrea să fie pe placul tuturor;
  • Se agaţă de ceilalţi pentru a le câştiga atenţia, a domina şi a controla. Teama lor de bază este să nu fie respinşi.
  • Pentru a se simţi în siguranţă, are nevoie ca victimele să rămână constante, să nu evolueze. Dacă se schimbă, atunci nu mai au nevoie de salvatori.
  • Se simte vulnerabil şi inferior;
  • Contrar aparenţelor are o stimă de sine scăzută. Aroganţa şi mândria afişate, de multe ori sunt scuturi de apărare folosite să îi ascundă vulnerabilitatea, vinovăţia, neputinţa, ruşinea.
  • Se simte mereu vinovat ca şi cum toate de pe lumea asta depind de el şi orbitează în jurul lui;
  • Posibil în copilărie a fost neglijat şi ignorat, chiar abuzat emoţional. Pentru a suporta respingerea a învăţat să îşi reprime emoţiile. Îi este greu să îşi exprime sentimentele.

 

Pentru a-şi mări aria de influenţă, codependentul recurge la toate mijloacele de care dispune:

  • Îi dă celuilalt confirmarea că este mult mai puternic decât este în realitate, astfel, va obţine în schimb apreciere pentru încrederea pe care o oferă; (dacă s-ar simţi dominaţi l-ar evita, iar codependentul îşi doreşte acceptare);
  • Se implică în muncă voluntară pentru a-şi etala valoarea şi generozitatea.
  • Face favoruri pentru a influenţa părerea celorlalţi despre el. Părerea celorlalţi despre eleste singurul adevăr pentru codependent.
  • Influenţează oamenii pentru a crea conexiuni cu ei, folosindu-se şi de sex dacă este nevoie să obţină control şi influenţă asupra celorlalţi.

 

Codependentul este un formator şi un magnet de dependenţi. Devine dominat de dependenţa de dependenţi. Este prezent riscul să devină un dependent de: alcool, mâncare, sex, muncă, obiecte, etc.

Trasaturi comportamentale ale unui codependent

Ştie să manipuleze, prin şantaj emoţional (“La câte am făcut şi cât m-am sacrificat pentru tine atâta merit şi asta îmi este răsplata”). Are şcoala vieţii şi un instinct ieşit din comun. Reuşeşte să îi ducă pe cei vizaţi unde şi cum vrea. Când este doar un detaliu de timp. Când vrea ceva de la cineva are abilitatea să influenţeze persoana respectivă (prin aluzii, comportament, carismă) să se simtă datoare să îi ofere, fără a i se cere clar.

 

Codependentul este conştient de această putere. Va știi cum să vorbească, pe un ton împăciuitor, să își convingă partenerul să renunțe la schimbările pe care intentionează să le facă. Îi va explica cât este de obositor și mai bine lasă totul așa cum este, spre binele lui, să nu îi dăuneze sănătății. Reușește să își facă partenerul să se îndoiască de propriile abilități, convingeri, ambiții, credințe și valori și să renunțe la orice plan evolutiv.

Codependentul este cel care îi găseşte scuze dependentului. Indiferent în ce fel dependentul manipulează şi îşi joacă rolul pentru a-şi menţine beneficiile, codependentul va înţelege perfect de ce a fost justificat şi firesc să fie aşa.

De ce unii oameni aleg să rămână în asemenea relații în derivă? Pentru că atâta timp cât se vor păstra termenii cerere-ofertă, ambilor parteneri le va conveni ceea ce obţin prin această alianţă.

  • Nu ştiu ce m-aş face fără tine!
  • Nu ai putea niciodată să trăieşti fără mine!

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

 

 

Distribuie către prieteni!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Mail

Ar putea să te mai intereseze și: