presupozitii nlp

Presupoziții NLP

Există 13 presupoziții care reprezintă principiile de bază, ”credințele”, filozofia programării neuro-lingvistice. Aceste principii nu se pretind a fi adevărate și nici măcar universale. Nu trebuie să credeți că sunt adevărate. Se numesc ”presupoziții” pentru că presupunem că sunt adevărate, iar apoi acționăm ca și cum ar fi. În esență ele formează un set de standarde etice de luat în considerare în viață.

Aceste presupoziții sunt:

1. Indivizii răspund la experiențele lor, nu la realitatea în sine.

Nu știm cu adevărat care este realitatea. Simțurile noastre, credințele noastre și experiențele noastre anterioare ne descriu o hartă a lumii în care existăm, dar o hartă nu reflectă în mod 100% realitatea (dacă o reprezenta ne uitam la imaginea reală a pământului nu la hartă). Nu cunoaștem ”terenul”, ceea ce înseamnă că pentru noi ”harta reprezintă terenul”. Unele hărți sunt mai bune decât altele și te ajută să găsești repede locațiile căutate. Navigăm prin viață ca o navă pe o parte primejdioasă a mării; atâta timp cât harta identifică pericolele, vom fi bine. Însă, dacă harta prezintă erori suntem în pericol. NLP poate fi descris ca fiind arta de a schimba aceste hărți pentru a ne îngădui mai multă libertate în ceea ce privește acțiunile noastre.

2. A avea de ales este mult mai bine decât a nu avea de ales.

Întotdeauna încearcă să-ți construiești harta în așa fel încât să ai multe opțiuni. Cu cât ai mai multe opțiuni cu atât ești mai liber și ai mai multă influență.

3. Oamenii fac cele mai bune alegeri pe care le pot face la momentul respectiv.

Un individ întotdeauna ia cea mai bună decizie pe care o poate lua, conform hărții lumii lui. Decizia poate părea bizară, a fi o autosabotare sau malefică, dar pentru ei, părea să fie cea mai bună opțiune. Arată-le o altă opțiune, mai bună și ei o vor alege. Mai bine, arată-le o hartă superioară care prezintă mai multe opțiuni.

4. Oamenii funcționează perfect.

Nimeni nu este ”rău” sau ”defect”. Toți executăm strategiile noastre într-un mod perfect. Totuși, strategiile noastre pot fi ineficiente sau prost concepute. Ideea e să devenim conștienți cum noi și ceilalți oameni funcționăm astfel încât strategiile noastre să poată fi schimbate dacă e nevoie ca acestea să ducă la ceva ce ne dorim sau la ceva folositor.

5. Toate acțiunile au un scop.

Acțiunile pe care le facem nu sunt aleatorii; întotdeauna încercăm să obținem ceva, deși am putea să nu fim conștienți întotdeauna de ce anume vrem să obținem.

6. Orice comportament are o intenție pozitivă.

Fiecare acțiune a noastră are cel puțin un scop – să obținem ceva ce valorizăm și să fie folositor pentru noi. NLP ne ajută să separăm intenția din spatele unei acțiuni de acțiunea în sine. Un individ nu este comportamentul său. Când o persoană devine conștientă că există o opțiune mai bună de comportament pentru a obține cele dorite prin intenția pozitivă, acesta va opta pentru aceasta.

7. Subconștientul echilibrează conștientul.

Acesta nu este malefic. Subconștientul include tot ceea ce nu se află în conștient la un moment dat – conține toate resursele de care avem nevoie pentru a trăi în echilibru.

8. Scopul comunicării nu este numai ceea ce intenționezi tu să spui, ci și răspunsul pe care îl primești.

Răspunsul poate fi diferit de ceea ce îți doreai, dar nu există eșec în comunicare, există doar răspunsuri și feedback. Dacă nu obții rezultatele pe care ți le dorești, schimbă ceea ce faci. Începe prin a-ți asuma responsabilitate pentru ceea ce comunici.

9. Deținem toate resursele de care avem nevoie, sau le putem crea.

Nu există oameni fără resurse, există doar stare de spirit ”fără resurse”.

10. Mintea și corpul tău formează un sistem. Sunt două aspecte distincte ale aceleiași persoane.

Mintea și corpul tău interacționează una cu cealaltă și se influențează reciproc. Nu putem schimba ceva într-unul dintre aspecte fără ca celălalt să nu fie influențat. Dacă gândim ceva în mod diferit, corpul nostru se va schimba. Dacă acționăm în mod diferit, schimbăm și gândurile sau sentimentele noastre.

11. Procesăm toate informațiile prin simțurile noastre.

Perfecționând simțurile pentru ca acestea să devină mai precise sau mai exacte, acestea vor furniza informații mai bune și ne vor ajuta să gândim mai clar.

12. Modelarea comportamentelor de succes conduc la excelență.

Dacă o persoană poate face ceva anume, aceasta poate învăța alte persoane acel ceva. Așadar toată lumea poate învăța să aibă rezultate mai bune în modul său propriu. Nu devii clonă a individului pe care îl ai drept model – ci înveți de la el.

13. Dacă vrei să înțelegi, acționează.

Învățarea constă în acțiune.

Aceste presupoziții constituie baza programării neuro-lingvistice și le poți descoperi în cadrul cursului nostru NLP Practitioner.

Bibliografie: www.udemy.com , curs ”NLP Practitioner certification (Beginner to advanced)”; Autori: Kain Ramsay, Steve Burns.

Toate aceste presupoziții te vor ajuta în dezvoltarea ta personală și în a descoperi cea mai buna variantă a ta!

Dorești să descoperi mai multe despre NLP?

Citește și CE ESTE NLP?

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Postea Mihaela

Descoperă universul NLP

NLP Practitioner - cursul care îți va schimba viata!

Distribuie către prieteni!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Mail

Ar putea să te mai intereseze și: