Din legendele şi tradiţiile Crăciunului

Crăciunul este sărbătorirea naşterii Domnului Iisus Hristos. Numele vine de la Cristes (Christos/Cristos/Hristos) Mass (sacrificiu).

În aramaică ישוע (Ieșua), în ebraică יֵשׁוּעַ‎ (Ieșua, arhaic Iehoșua). În limba greacă numele Mântuitorului este Ἰησούς (Iesous, latinizat Iesus)Acest nume se citea în vremea Noului Testament “Iesus, iar în greaca medie și în neo-greacă se citea “Iisus.

Pentru că omenirea trăia într-un păcat fără margini şi fără credință, Dumnezeu l-a trimis pe Pământ fiul Său, născut om, pentru a readuce omenirea pe un drum bun, prin sacrificiul perfect şi suprem.

Profeţia naşterii Celui Ales să fie rege peste toţi şi toate şi să fie salvarea oamenilor, îi speria pe împăraţii acelor vremuri. Aceştia nu au înţeles semnificaţia şi se temeau să nu își piardă tronul şi averile lor pământeşti. Împăratul Irod cel Mare, ştiind că profeţia urma să se împlinească în timpul domniei lui, a poruncit să fie omorâţi toţi noii născuţi, băieţi, cu vârsta până în doi ani.

Arhanghelul Gabriel i-a adus vestea Mariei că îl va naşte pe Iisus. Maria trăia în Nazareth şi urma să se căsătorească cu Iosif. De teamă să nu le fie omorât copilul, au plecat din Nazareth către Betleem. Acolo s-a născut Iisus, într-un staul, unde Maria şi Iosif s-au oprit să se odihnească.

Cadourile nu sunt întâmplătoare şi au şi ele semnificaţia lor.

Legenda spune că în acele vremuri trăiau magii, care proveneau din Persia. Se spunea că stăpâneau la perfecție Astrologia și dețineau taine din lumea magiei. Erau bogați și cunoscuți, regii și împăraţii nu luau nici o hotărâre fără să ceară înainte sfatul unui mag și puțini ar fi avut curajul să nu țină cont de cuvântul lor.

Cunoşteau şi ei profeţia despre naşterea unui salvator şi au ştiut că aceasta urmează să se împlinească când au văzut pe cer Steaua de la Betleem.

O stea apare deasupra Ţării Sfinte şi anunţă naşterea lui Mesia. Este văzută de către Magii de la Răsărit, care sunt călăuziţi de ea până când ajung în Betleem, unde îl descoperă pe pruncul Iisus.

Numărul magilor a fost trei. Numărul darurilor pe care aceştia le-au adus lui Iisus a fost trei. Magii au fost primii mărturisitori ai Sfintei Treimi.

Și deschizând vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tămâie și smirnă. (Matei 2, 11)

Magii s-au închinat lui Iisus ca unui împărat oferindu-i în dar aur, tămâie şi smirnă.

Cele trei daruri au simbolizat menirea pe care o avea Iisus pe Pământ:

  • Aur: simbolizează bogăţia împăraţilor, descendenţa nobilă, aleasă, semn că va deveni împărat în ÎmpărăţiaVeşnică;
  • Tămâie: era arsă pe altar ca jertfă pentru Dumnezeu, semn că era cel ales să salveze oamenii prin jertfade sine, din dragoste pentru oamenii muritori;
  • Smirnă: era folosită la îmbălsămare, semn al unui destin tragic.

Tot din legende aflăm că atunci când magii l-au găsit în iesle pe pruncul Iisus, avea alături un miel care îl încălzea cu răsuflarea sa caldă. Mielul nevinovat a fost simbolul sacrificiului.

Crăciunul se sărbătoreşte, pe toată suprafaţa Pământului, dar nu de către toţi oamenii şi nu la aceeaşi dată. Este sărbătorit de aproape o treime din populaţia Globului.

În zone care s-au aflat în afara dominaţiei Imperiului Roman, (Georgia, Kazakhstan, Rusia, Serbia, Ukraina) vom regăsi sărbătoarea Crăciunului pe 7 ianuarie, după calendarul gregorian, nu după calendarul stabilit de Iulius Cezar (calendarul iulian) în 46 i.c. şi în Armenia pe 6 ianuarie.

Înainte de creștinism, în aceeași perioadă cu Crăciunul cunoscut azi, se sărbătoarea solstițiul de iarnă (21/22 decembrie).

Tradiţia bradului este preluată din vremea romanilor. Romanii foloseau crengi de copaci (preferau laurul/dafinul) pentru a împodobi templele. Creştinii plantau din timp cireşi în vase, astfel încât, la vremea Crăciunului aceştia să fie înfloriţi. Cine nu îşi permitea o plantă adevărată, se foloseau lemne aşezate în formă de piramidă simbolizând urcarea către înaltul cerului şi Paradis. Forma triunghiulară a unei feţe de piramidă, a fost asociată cu Trinitatea şi forma bradului de asemenea.

Bradul este înverzit tot timpul anului şi semn al nesfârşitului, veşniciei. De aceea bradul a rămas un simbol al sărbătorii Crăciunului.

La mulţi ani cu bine!

 

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni, ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi și ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău . Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?