harta nu este teritoriul

Harta nu este teritoriul

„Harta nu este teritoriul” este o presupoziție fundamentală a NLP prin care vom înțelege cum percepem noi realitatea și de ce diferă uneori de a celor din jurul nostru.

O să încep prin a vă pune în lumină o veche pildă chinezească ce relatează o poveste în care mai mulți oameni orbi ating un elefant în părți distincte ale acestuia. Ca rezultat aceștia ajung la concluzii diferite despre cum ar arăta elefantul.

Persoana care a atins coada elefantului a spus că acesta arată ca o sfoară; cel care a atins elefantul în lateral, a spus că acesta arată ca un zid; cel care a atins urechea a spus că acesta arată ca un steag; iar cel care a atins capul a spus că acesta arată ca o stâncă. Toți aveau dreptate (până la un punct) dar nu și-au dat seama că elefantul era mult mai mare decât secțiunile pe care le atingeau.

Harta nu este teritoriul?

Așa și în viața reală, percepția noastră despre lume nu este lumea în sine. Dacă întrebăm doi indivizi detalii despre același incident putem să primim două versiuni distincte ale evenimentului. Atunci când poliția interoghează mai mulți martori ale aceleiași infracțiuni se poate întâmpla ca aceștia să audă povești diferite.

De ce? Pentru ca harta nu este teritoriul!

Și chiar se întâmplă asta destul de des. Mintea noastră, în mod inconștient, filtrează informațiile pe care le primește prin cele cinci simțuri (vizual, auditiv, senzorial, olfactiv, gustativ) pe baza credințelor noastre, preferințelor și sistemului nostru de valori, ștergând, distorsionând și generalizând cele întâmplate. Astfel sunt memorate datele care alcătuiesc o experiență sau un eveniment.

Descoperă universul NLP

NLP Practitioner - cursul care îți va schimba viata!

Diferențe perceptuale

Într-o zi obișnuită simțurile noastre vor identifica informații echivalente a 2,000,000 biți în fiecare secundă. Din nefericire mintea noastră conștientă poate procesa doar 134 de biți pe secundă. De aceea este necesar ca noi să filtrăm informațiile pentru ca informațiile să aibă sens.

”Harta nu este teritoriul” este o afirmație consacrată de Alfred Korzybski și are la bază ideea că modul în care vedem lumea nu este realitatea însăși. Nu răspundem la realitate ci la harta proprie internalizată legată de realitate. Modul în care reprezentăm lucrurile sunt interpretările noastre care pot fi sau nu corecte. ”Harta nu este teritoriul” ilustrează metaforic diferențele dintre credințe și realitate.

Hărțile sunt prin excelență neclare de la un anumit punct. Pentru ca o hartă să fie 100% corectă, pentru o stradă de exemplu, aceasta ar trebui să fie la fel de mare și detaliată ca strada în sine.

Dacă harta noastră este incorectă nu vom vedea toate opțiunile pe care le avem. Limbajul pe care îl folosim ne arată modelele și hărțile pe care le folosim să ne ghideze comportamentul. Comunicarea este așadar modalitatea prin care ne explicăm lumea nouă sau lumii. Rescrierea hărții reprezintă o strategie esențială. Această idee de rescriere a hărții are o importanță deosebită în NLP.

Ai trăit și tu senzația ca harta nu este teritoriul?

Bibliografie: udemy.com , curs ”NLP Practitioner certification (Beginner to advanced)”; Autori: Kain Ramsay, Steve Burns.

Poți descoperi mai multe despre Programarea Neuro-Lingvistică aici!

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Postea Mihaela

Distribuie către prieteni!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Mail

Ar putea să te mai intereseze și:

fobii
Psihologie

Fobii

Ce stim despre fobii? Fobia este o frica puternica, irationala care se declanseaza in prezenta unui obiect sau

Citește mai mult... »