hipnoza ca metoda terapeutica

Hipnoza ca metodă terapeutică

 

Hipnoza a fascinat omenirea din toate timpurile. Cuvântul hipnoză probabil ne amintește de filme dramatice și trucuri de magie dar hiponza în context clinic e o unealtă foarte folositoare în tratarea unei game largi de probleme. Hipnoterapia ne ajută să înfruntăm anumite obstacole mentale care se dovedesc greu de confruntat prin strategii convenționale dar este și o soluție relativ rapidă de a aborda probleme precum fumatul. În timpul transei hipnotice suntem mai deschiși la schimbare iar sugestiile de schimbare sunt mai eficiente.

Cum funcționează hipnoza?

Oricat de contradictoriu ar părea, la baza hipnozei e o stare atât de relaxare cât și de concentrare intensă. Beneficiile relaxării sunt evidente, mai ales când abordăm probleme legate de anxietate, oferind un mediu terapeutic în care să ne confruntam fricile fără trăirea emoțională care ne copleșește deseori.

Pe fondul acestei stări de relaxare, terapeutul ne dirijează atenția pe anumite gânduri și acțiuni relevante, fara să ne permitem să fim distrași de alți stimuli din împrejurime sau alte gânduri mai puțin relevante.

Hipnoterapia

Cel mai util aspect al hipnoterapiei este abilitatea de a aborda gânduri, emoții și amintiri care sunt ferite de mintea conștientă. Astfel, putem ajunge la sursa anxietății sociale, insomniei sau depresiei și putem explora evenimente sau gânduri traumatice pe care le-am relegat undeva în adâncurile minții noastre în încercarea de a evita emoția intensă care le acompaniază.

Hipnoza poate atât să acceseze gânduri din subconșient cât și să transforme aceste gânduri prin sugestii deoarece suntem mult mai deschiși la schimbare în timpul transei hipnotice. Precum orice altă metodă terapeutică, hipnoza necesită implicare totală și dorință de schimbare, rezultatul fiind influențat și de sugestibilitatea fiecărui client, și anume receptivitatea la sugestiile terapeutului. Această calitate diferă de la persoană la persoană, persoanele creative fiind ceva mai sugestibile în general.

Este hipnoza potrivită pentru problema mea?

Dacă problema ta e legată de o frică, anxietate, depresie, stres, adicții, disfuncții sexuale, traumă sau tulburări ale somnului, răspunsul e da.

Chiar și comportamente punctuale precum adicțiile, fumatul, scrâșnitul din dinți sau rosul unghiilor își pot găsi rezolvarea prin hipnoză.

O altă aplicare eficientă a sugestiilor ajută clienții cu durere cronică să reducă nivelul perceput al durerii.

Dacă dorești o creștere a performanțelor privind capacitatea de concentrare și învățare sau creșterea stimei de sine – hipnoza este calea cea mai eficientă!

Dorești o dezvoltare a abilităților personale sau profesionale? Poți realiza aceste obiective prin hipnoză sau tehnicile de autohipnoză pe care le vei învăța.

Pe de altă parte, dacă problema e asociată cu simptome psihotice precum halucinațiile, hipnoza nu e prima metodă de atac din cauza eficienței reduse și a riscului de a crea amintiri false.

La ce să mă aștept în ședința de hipnoză?

Printre primele temeri când auzim cuvântul hipnoză se numără frica de a face ceva împotriva voinței noastre. Pe scurt, această frică e nefondată. Un terapeut, oricât de pregătit, nu ne poate convinge să facem un comportament pe care nu l-am face voluntar în afara transei hipnotice.

Ca și client, transa va fi resimțită precum o stare de meditație, foarte similară cu momentele în care suntem foarte absorbiți de o carte sau un film și ignoram complet alți stimuli din mediu. În nici un moment nu vei fi adormit, inconștient sau fără control asupra propriului corp sau comportament.

În acest timp, hipnoteraputul va dirija atenția către explorarea gândurilor problematice și găsirea de alterantive pozitive prin sugestii post-hipnotice. Aceste sugestii sunt menite să producă schimbări nu doar în timpul exercițiului dar și odată ce se iese din transă, ducând la rezultate pozitive pe termen lung. Cu acest scop, terapeutul alege sugestii specifice fiecărei probleme individuale dar e la alegerea fiecărei persoane dacă acceptă sugestiile primite.

De ce să aleg hipnoza?

Hipnoza e o tehnică folosită ca și complement la psihoterapie dar și ca tehnică independentă de tratament. Dacă vă doriți o rezolvare accelerată a fumatului, depresiei, fobiilor sau durerii cronice, hipnoza merită considerație. Nu vă așteptați la schimbări peste noapte pentru că nu există pastila magică iar chiar și hipnoza necesită un anumit număr de ședințe pentru a consolida schimbarea dorită. Însă un beneficiu major este economia de timp, pentru că inducția hipnotică este un proces rapid iar sugestiile post-hipnotice sunt mult mai succinte și țintite decât în psihoterapia tradițională.

Dacă vă tentează această abordare, Echilibrul Tău vă oferă oportunitatea de a explora hipnoza pentru problema dumneavoastră și a alege opțiunea potrivită!

Urmăriți ca și până acum secțiunea de noutăți pentru a descoperi pachetele terapeutice pe care în curand vi le vom pune la dispoziție.

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

1 Comentariu
Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?