burnout

Burnout

Burnout a fost declarat în anii ’70 sindrom (mai multe simptome asociate). Burnout prin traducere: ardere. Arderea resurselor personale. Burnout nu este oboseală și nemulțumire, resimțite din neîmpliniri profesionale sau personale!

Dacă ai avut o perioada mai scurtă de timp de efort intens în care ai avut termene la lucrări și de finalizat anumite proiecte și sarcini, înseamnă că eșți obosit și o pauză te va re-pune pe picioare. Dacă revii în activitate după o pauză de lucru și toate te derutează pentru că nu mai eșți obișnuit cu un program fix-pe care ți-l stabilesc alții și te obisnuisei să faci lucruri cum și când vroiai tu, nu este burnout, este doar o perioada de reacomodare. În aceste cazuri, după îndeplinirea sarcinilor de lucru care îți asigură susținerea materială, este bine venită o introspecție, începerea dezvoltării personale. Poate este momentul unei schimbări, a unei re-definiri personale și profesionale.

Ce este burnout?

Burnout este expunerea prelungită (ani) la eforturi fizice și/sau intelectuale, a multor sarcini de dus în paralel, suprasolicitare și stres constant de lungă durată. Epuizarea este mentală, emoțională și fizică.

Epuizarea fizică apare chiar dacă munca nu implică efort fizic, prin scăderea imunității, dezvoltarea tulburărilor psihologice (depresia, anxietatea, insomnia cronică, etc).

După efort prelungit, dus la extrem, suprasolicitare (auto)atribuirea unui volum și ritm exagerat de muncă, pentru a atinge performanțe profesionale ieșite din comun, se instalează stresul și extenuarea.

Cauze:

  • Activități cu eforturi împinse la extrem;
  • Suprasolicitare volum și ritm exagerat de muncă, pentru a atinge performanțe (funcții înalte, promovări, mai multe angajamente care se defășoară în aceeași perioadă de timp, etc.);
  • Lipsa suportului (ai pe umerii tăi toată munca și răspunderea);
  • Dezechilibru între activitățile întreprinse;
  • Dezechilibru între viața personală și profesie/carieră;
  • Așteptări nerealiste care te fac să îți consumi și să le dedici toată energia, finalizarea și rezultatele posibile fiind la alt nivel decât cel sperat;
  • Atitudine perfecționistă;
  • Lipsa curajului ca în anumite împrejurări să spui „nu” (a spune “nu”, nu înseamnă a nu îți face treaba, sau a fi delăsător, ci a echilibra ordinea acțiunilor).

Burnout – Efecte psihologice:

  • Extenuare;
  • Lipsa de energie;
  • Oboseală permanentă;
  • Memorare cu dificultate a informațiilor;
  • Probleme cognitive (lipsa de atenție, concentrare și învățare);
  • Indiferență (doar aparențele indică indiferență, nu este vorba despre lipsa de interes, individului îi pasă ce se întâmplă, dar nu mai are resursele necesare să reacționeze în vreun fel);
  • Tendința de a plânge des și din orice;
  • Criză de timp, sentimentul că nu ai suficient timp să termini ce faci;
  • Neglijarea propriei persoane (aspect fizic neîngrijit, haine dezordonate sau neschimbate, etc.);

Burnout – Efecte fizice:

Ce se poate face dacă te confrunți cu burnout?

Conștientizarea că ceva nu merge bine, informarea și apelarea în primă fază la un specialist (hipnoterapeut, psihoterapeut, consilier).

Acest prim pas te va ajuta să te aduni, să te linișteșți și să începi să te reorganizezi.

 

Este timpul să spui STOP burnout!

Ședințele se pot desfășura online sau în cadrul cabinetului.

Ședințe de Hipnoză și Hipnoterapie

Hipnoza: Simplu - Ușor - Eficient

 

Schimbarea câte puțin (nu total) a programului și regimului de viață. Întreruperea ritmului prea brusc te dezorientează. Un abonament la o activitate sportivă/activă (ceva din ce îți aminteșți că îți plăcea sau ți-ar fi plăcut), ceva nou de îmbrăcăminte, etc.

Reorganizarea programului de lucru. Această schimbare implică redefinirea ambițiilor, așteptărilor și scopurilor profesionale. Dacă totuși în cei 10 ani nu ai ajuns ce îți doreai ducând aceeași luptă în același stil zi de zi, poate nu ai luptat pentru ce trebuie.

Recăpătarea încrederii și valorizării. Poate erai cel mai bun în ce făceai, dar stresul și depresia instalate după un îndelung burnout te-au făcut să treci prin pierderea empatiei, câștigarea credinței indispensabilitatii, desocializare (vorbești doar despre ce faci tu și doar cu persoane cu care ai interesul). Exercițiile și tehnicile de realaxare te pot ajuta de asemenea.

Socializare: o să fie un efort la început să mergi în locuri noi, să cunoști oameni noi, să vorbești și despre altceva decât faci tu și să accepți și părerile și cunoștințele din experiențele altora (nu numai ale tale sunt adevărate și valabile). Acesta este și scopul: schimbarea mediului și prieteni noi.

 

Test online gratuit pentru burnout în limba engleză!

 

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

 

Burnout nu dispare de la sine fără implicarea și voința ta!

 

 

Distribuie către prieteni!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Mail

Ar putea să te mai intereseze și:

fobii
Psihologie

Fobii

Ce stim despre fobii? Fobia este o frica puternica, irationala care se declanseaza in prezenta unui obiect sau

Citește mai mult... »